کشاورزی ارگانیک
کشاورزی ارگانیک یک راه تولید مواد غذایی است که به چرخه زندگی طبیعی توجه ویژه دارد. این روش تأثیرات انسانی در محیط زیست را به حداقل می رساند و طبق اهداف و اصول شامل موارد زیر عمل می کند:
آفت کش ها شیمیایی، کودهای مصنوعی، آنتی بیوتیک ها و مواد دیگر به شدت محدود می شوند.
ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی ممنوع هستند.
از منابع تولید شده در مزرعه مانند کود دامی استفاده می شود.
از گونه های گیاهی مقاوم در برابر بیماری ها و حیوانات سازگار شده با محیط محلی استفاده می شود.
دام ها در محدوده آزاد و وسیع تری و در هوای آزاد و از خوراک های ارگانیک تغذیه می شوند.
شیوه های دامپروری با گونه های مختلف حیوانات متناسب است.
کشاورزی ارگانیک بخشی از یک زنجیره تأمین گسترده است که شامل فرآوری خوراک، توزیع و خرده فروشی مواد غذایی نیز می شود.
هر پیوند در این زنجیره، با هدف تولید مواد غذایی ارگانیک، دارای مزایایی است از جمله:
- اعتماد مصرف کننده و تضمین اعتبار برند
- حفاظت از محیط ریست
- کیفیت غذا
- رفاه حیوانات
در این مقاله بصورت کامل در ارتباط با تعریف کشاورزی ارگانیک، تفاوت های آن با کشاورزی معمولی و رایج، ویژگی ها و اصول کشاورزی ارگانیک ، منافع و دیگر موارد مرتبط با آن صحبت می کنیم.
کشاورزی ارگانیک تکنیکی است که شامل کشت گیاهان و پرورش حیوانات به روش های طبیعی می شود. این فرایند شامل استفاده از مواد بیولوژیکی، اجتناب از مواد شیمیایی برای حفظ باروری خاک و تعادل محیطی برای به حداقل رساندن آلودگی و زباله است. به عبارت دیگر، کشاورزی ارگانیک یک روش کشاورزی است که شامل رشد و پرورش محصولات زراعی بدون استفاده از کودهای شیمیایی و آفت کش ها است. همچنین، ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی مجاز نمی باشد.
این روش بر پایه اصول زیست محیطی متعادل نظیر چرخش منظم، کود سبز، ضایعات ارگانیک، کنترل آفات، افزودنی های معدنی متکی است. کشاورزی ارگانیک از آفت کش ها و کودها استفاده می کند، اگر آنها طبیعی باشند و استفاده از کودهای مختلف و آفت کش های شیمیایی جلوگیری می شود.
فدراسیون بین المللی کشاورزی ارگانیک که در سال ۱۹۷۲ به منظور سازماندهی کشاورزی ارگانیک تأسیس شد، هدف کشاورزی ارگانیک را چنین تعریف می کند:
“کشاورزی ارگانیک یک سیستم تولیدی است که سلامت خاک، اکوسیستم ها و مردم را حفظ می کند. این روش به فرآیندهای اکولوژیکی، تنوع زیستی و چرخه های سازگار با شرایط محلی، به جای استفاده از منابع با اثرات نامطلوب متکی است. کشاورزی ارگانیک ترکیبی از سنت، نوآوری و علم را به نفع محیط زیست به اشتراک گذاشته و روابط عادلانه و کیفیت خوب زندگی را برای همه ترویج می دهد”.
تفاوت بین روش ارگانیک و روش های متعارف کشاورزی
در کشاورزی رایج، کشاورز قبل از کاشت بذر، از مواد شیمیایی سخت برای نابودی هر گونه قارچ که بطور طبیعی وجود دارند، استفاده می کند. او خاک را با استفاده از کودهای شیمیایی بر پایه مواد نفتی بارور می کند. در سمت مقابل، کشاورز ارگانیک، قبل از کاشت زمین های خود را با کودهای طبیعی مانند کود دامی، پودر استخوان و پودر صدف غنی سازی و آماده می کند.
کشاورز پیش از کاشت دانه ها، آن ها را در قارچ کش ها و آفت کش ها خیس می کند تا از ورود حشرات و آفات محافظت کند. مواد شیمیایی نیز در آب آبیاری ترکیب می شود تا از سرقت دانه ها توسط حشرات جلوگیری کنند. از سوی دیگر، کشاورز ارگانیک دانه های خود را در هیچ محلول شیمیایی خیس نخواهد کرد و دانه های تازه کاشته شده را با استفاده از آبی که مواد شیمیایی به آن اضافه شده اند، آبیاری نخواهد کرد. در حقیقت، کشاورز ارگانیک حتی با زوش های معمول آبیاری نمی کند، که معمولاً برای نابودی باکتری ها از کلر استفاده می شود. او به بارش های طبیعی و یا آب بارانی که برای استفاده در ماههای خشک جمع آوری و ذخیره شده وابسته است.
زمانیکه دانه ها رشد می کنند و وقت آن می رسد تا علف های هرز از بین بروند، کشاورز معمولی برای نابودی علف های هرز از اسپری های علف کش استفاده می کند. کشاورز ارگانیک از این مواد شیمیایی برای از بین بردن مشکل علف های هرز استفاده نخواهد کرد. در عوض، او از لحاظ فیزیکی مزرعه را وجین می کند، اگرچه کار بسیار پر زحمتی است. با این حال، کشاورز ارگانیک می تواند برای جلوگیری از علف های هرز از شعله برای سوزاندن و یا چرای حیوانات جهت خوردن علف های هرز استفاده کند.
هنگامی که موقع مصرف می رسد، هیچ فرقی نمی کند که چه کسی مصرف کننده محصولات کشاورزی متداول خواهد بود، زیرا باقی مانده آفت کش ها و علف کش ها روی محصول وجود دارد و در بدن جذب می شود، که می تواند منجر به ایجاد بیماری های خطرناک مانند سرطان شود. مردم سلامتی برایشان بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل است که امروزه استفاده از محصولات ارگانیک رو به افزایش است و این را ارقام و آمار به خوبی نشان می دهند.
ویژگی های کلیدی کشاورزی ارگانیک:
حفاظت از کیفیت خاک با استفاده از مواد آلی و تشویق فعالیت های زیست محیطی
ارائه غیر مستقیم مواد مغذی با استفاده از میکروارگانیسم های خاک
تثبیت نیتروژن در خاک با استفاده از حبوبات
کنترل علف های هرز و آفات بر اساس روش هایی مانند چرخش محصول، تنوع زیستی، شکارچیان طبیعی، کود آلی و مداخلات شیمیایی، حرارتی و بیولوژیکی مناسب
پرورش دام، تأمین مسکن، تغذیه، بهداشت، اصلاح نژاد
مراقبت از محیط زیست بزرگتر و حفاظت از زیستگاه های طبیعی و حیات وحش
چهار اصل کشاورزی ارگانیک
اصل سلامت: کشاورزی ارگانیک باید به سلامت و رفاه خاک، گیاهان، حیوانات، انسان و زمین کمک کند. این حمایت شامل سلامت روانی، جسمی، زیست محیطی و اجتماعی می شود.
اصل عدالت: کشاورزی ارگانیک کیفیت خوب زندگی را فراهم و در کاهش فقر کمک می کند. منابع طبیعی باید به صورت عادلانه و منصفانه مورد استفاده قرار گیرد و برای نسل های آینده حفظ شود.
اصل توازن زیست محیطی: کشاورزی ارگانیک باید بر اساس سیستم های زیست محیطی طراحی شود. روش های کشاورزی ارگانیک باید با توازن زیست محیطی و چرخه های طبیعت سازگار باشند.
اصل مراقبت: کشاورزی ارگانیک باید به شیوه ای دقیق و مسئولانه به نفع نسل های کنونی و آینده و محیط زیست اقدام کند.
در مقایسه با روش های کشاورزی مدرن و معمول، کشاورزی ارگانیک به مواد شیمیایی مصنوعی وابسته نیست. از روش های طبیعی و بیولوژیکی برای باروری خاک مانند فعالیت های میکروبی که باعث تقویت تغذیه گیاه می شود، استفاده می گردد.
در ضمن، کشت چندگانه در کشاورزی ارگانیک، باعث افزایش تنوع زیستی می شود که خود باعث افزایش بهره وری و انعطاف پذیری می شود و به سیستم کشاورزی سالم کمک می کند. سیستم های کشاورزی متعارف از کشت تک دانه ای استفاده می کنند که باروری خاک را از بین می برد.
چرا کشاورزی مدرن غیر قابل حمایت است؟
از دست رفتن باروری خاک به دلیل استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی و عدم وجود چرخش محصول.
نفوذ نیترات در طول بارانها، منابع آب را آلوده می کند.
فرسایش خاک به دلیل شخم زیاد
نیاز بیشتری به سوخت فسیلی برای کشت
استفاده زیاد از اسپری های سمی برای جلوگیری از آفات و علف های هرز
ظلم به حیوانات در مسکن، تغذیه، پرورش و کشتار آنها
از بین رفتن تنوع زیستی به دلیل کشت تکی
حیوانات و گیاهان بومی جای خود را به گونه های عجیب و غریب و ترکیبی می دهند.
دلایلی برای کشاورزی ارگانیک
جمعیت زمین به سرعت در حال افزایش است و تأمین غذا برای جهان بسیار دشوار است. نیاز به کشت پایدار و تولید غذا برای همه وجود دارد. انقلاب سبز و تکنولوژی مبتنی بر مواد شیمیایی، دیگر جذابیت چندانی ندارد و درخواست تجدیدنظر در این زمینه زیاد است. آلودگی و تغییرات آب و هوایی دیگر اثرات منفی ناشی استفاده از مواد شیمیایی پایه فسیلی است.
به رغم انتخاب های گسترده در رژیم غذایی مان، غذاهای ارگانیک بهترین انتخابی است که همیشه می توانیم انجام دهیم، و این بدان معنی است که روش های کشاورزی ارگانیک را بپذیریم. در اینجا دلایلی که ما باید از روش های کشاورزی ارگانیک استفاده کنیم آورده شده است:
تغذیه پایدار جهانی
تحقیقات نشان می دهد که تبدیل جهان به کشاورزی ارگانیک همراه با کاهش خوراک دام از زمین های قابل کشت و کاهشی قابل توجه در زباله های مواد غذایی، می تواند به تغذیه پایدار جهانی در آینده کمک کند.
مبارزه با تغییرات اقلیمی
نتایج مطالعات نشان می دهد که مزارع ارگانیک در مقایسه با روش های معمول و سنتی کشاورزی، کربن بیشتری را در خاک ذخیره می کنند.
حفاظت از سلامت کشاورزان
مطالعات انجام شده درحوزه علوم محیط زیست، به بررسی تأثیرات آفت کش ها بر سلامت انسان پرداخته است. این مطالعات به بسیاری از بیماری های ناشی از آفت کش ها از جمله اثرات کوتاه مدت مانند التهاب پوست و چشم، سردرد، سرگیجه و حالت تهوع و همچنین اثرات طولانی مدت مانند سرطان، آسم و دیابت اشاره داشته است. محققان خواستار ایجاد جایگزین های آفت کش های سازگار با محیط زیست و تکنیک های یکپارچه کنترل آفات هستند که به آفت کش ها تکیه نمی کنند. انتخاب تولیدات ارگانیک که استفاده از مواد شیمیایی و آفت کش ها را ممنوع کرده است، خطراتی که متوجه کشاورزان و کارگران کشاورزی است را کاهش می دهد.
مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها
کشاورزی ارگانیک از مقاومت آنتی بیوتیکی از چند جهت جلوگیری می کند. مطالعات نشان می دهد که با ممنوعیت استفاده از آنتی بیوتیک در تولید محصولات ارگانیک، مزارع کشاورزی و مواد غذایی، باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک کمتری نسبت به روش های متداول ایجاد می کنند.
ترویج تنوع زیستی
تحقیقات منتشر شده بیان می کنند که کشاورزی ارگانیک با تنوع زیستی ارتباط مستقیم دارد. به طور کلی، مزارع ارگانیک و مزارع با سطوح بالای تنوع گیاهی، فراوانی و تعداد گونه های حشرات مفید مانند حشرات گرده افشان و شکارچیان آفات را افزایش داده اند. مطالعه دیگری که در اسپانیا انجام گرفت، نشان داد که گیاهان ارگانیک نسبت به گیاهان معمول، بیشتر به پروانه ها دسترسی دارند. مطالعه نهایی در ژاپن تأیید می کند که تنوع حشرات مفید در باغ های سیب ارگانیک نسبت به باغ های سنتی معمولی بیشتر است.
اگر چه چندین سال است که استارت کشاورزی ارگانیک زده شده است ولی تولید محصولات تمام ارگانیک هنوز در ابتدای راه خود قرار دارد و فراگیر شدن تولید محصولات ارگانیک و طبیعی نیازمند آگاهی و دانش زنجیره وار شامل کشاورزان و تولیدکنندگان، فروشندگان عمده میدان میوه و تره بار و فروشندگان خرده، خریداران و در نهایت مصرف کنندگان می باشد.
ادویه جات فوق العاده
فروش محصولات کشاورزی از طریق اینترنت
اطلاعات کلی در مورد شترمرغ