بادرنجبویه و خواص آن
بادرنجبویه از آن گیاهان دارویی است که خواص متفاوتی در زمینهی بیمارهایی چون افسردگی،انواع بیماریهای معده، کم خونی و… دارد.پیش از این عطاری بابا حسن را معرفی کردهایم. این عطاری در ابتدای خیابان درمانگاه قرار دارد. در این پست قرار است اطلاعاتی در رابطه با گیاه دارویی بادرنجبویه را با هم بخوانیم. همشهریان عزیز میتوانند این گیاه دارویی را از عطاری شهید بابا حسن تهیه کنند.
بادرنجبویه
نام علمی: Melissa officinalis L.
نام انگلیسی: Lemon balm
ترکیبات شیمیایی: اسانس (سیترال، ژرانیول، لینالول، اسید رزمارینیک) تانن، مواد تلخ، فلاونوئید، لیمونن، آنتی اکسیدان
اندام دارویی: برگ
گیاه شناسی:
بادرنجبویه یا بادرنگبویه یا وارنگبو یا وازانوو، گیاهی است معطر، علفی و چندساله، که ارتفاع آن ۳۰ تا ۱۰۰ سانتی متر بوده و گاها به حالت خوابیده روی زمین و با شاخه های زیاد دیده می شود. ساقههای گیاه راست و چهار گوش بوده و پوشیده از کرک است. دارای برگهایی با سطح ناصاف و پهن متقابل و تخم مرغی به رنگ سبز تیره می باشد و از کنار برگهایش، گلهایی با کاسبرگهای رنگی میروید که در وهله اول زرد کم رنگ است، سپس به سفید و در نهایت به بنفش تبدیل میشود. میتوان گفت تمام گیاه، عطر لیموی تندی از خود ساطع میکند.
روش مصرف:
دم کرده: ۵ الی ۲۵ گرم گیاه در یک لیتر آب جوش ، ده دقیقه دم شود.
تنتور: ۵ تا ۱۰ قطره از تنتور در یک لیوان آب سرد مخلوط و ۳ بار در روز مصرف شود.
کمپرس: پارچه خیس شده در دم کرده را می توان بر روی تورم های دردناک مانند نقرس قرار داد.
روغن: به عنوان روغن ماساژ در افسردگی، تنش عصبی، آسم و برونشیت مصرف شود.
خواص دارویی:
بادرنجبویه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است.
آرام بخش، ضد افسردگی، محرک گوارش، دافع گازهای روده، معرق، ضد اسپاسم، شل کننده عروق محیطی، ضد باکتری، تقویت کبد، ضد تشنج، محرک جسمی و فکری، خواب آور، ضد تهوع، جهت دردهای عصبی، تپش های قلب ناشی از اضطراب، بیخوابی و میگرن های مرتبط با تنش مناسب است. در سردرد با منشاء عصبی، ضعف حافظه و خستگی روحی مفیدست. اسانس این گیاه در آرام کردن درد معده با منشاء عصبی، احساس چنگ زدگی در معده، تپش قلب، سردردهاي یک طرفه، سرگیجه، عصبانیت، بیخوابی، استفراغهاي دوران بارداري، کم خونی دختران جوان، درد عصبی دندان و رفع تندخویی در دختران جوان و زنان بسیار مؤثرست. رفع بوي بد دهان، ضد نقرس، تقویت کننده قلب و کبد، کاهنده قند خون، درمان تبخال، ضد التهاب، تنظیم پرکاری تیروئید از دیگر خصوصیات این گیاه می باشد.
عوارض جانبی:
مصرف زیاد از حد بادرنجبویه باعث مسمومیت شده و فشار خون را کاهش داده و عوارض شدیدی ایجاد می کند. منع مصرف در بارداری، شیردهی و کودکان، منع مصرف برای افراد مبتلا به اختلالات هورمون تیروئید، افراد مبتلا به گلوکوم (آب سیاه چشم)، افرد حساس به آسپیرین. بهتر است اشخاص گرم مزاج این گیاه را نخورند و اگر هم مصرف کردند، برای رفع عوارض آن می توانند از گل بنفشه و سکنجبین استفاده کنند. در صورت مصرف داروهای ضد صرع، خواب آورها، ضد افسردگی، هایپر و هایپوتیروئیدی، قبل از خوردن بادرنجبویه، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
ادویه جات فوق العاده
فروش محصولات کشاورزی از طریق اینترنت
اطلاعات کلی در مورد شترمرغ